Υλικά:
20 μικρές πατάτες (baby), καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
12 κάστανα, χαραγμένα σταυρωτά στη βάση τους
60 ml ελαιόλαδο
16 λαχανάκια Βρυξελλών
60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
600 γρ. ανάμεικτα νωπά άγρια μανιτάρια (βασιλομανίταρα, τρομπέτες, λεντινούλες) ή ήμερα (με διαφορετικό αποτέλεσμα)
4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
100 ml ελαιόλαδο
30 ml καλό ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι)
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε σαλάτα με άγρια μανιτάρια, πατατούλες και κάσταν, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα ταψί τις πατάτες με 1-2 κουτ. σούπας από το λάδι και αλατοπίπερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, για 15-20 λεπτά, μέχρι να να ροδίσουν. Τις βγάζουμε.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 190°C και ψήνουμε τα κάστανα για 20-30 λεπτά. Τα καθαρίζουμε και τα χοντροκόβουμε.
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών για 6-7 λεπτά. Τα στραγγίζουμε. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και το μισό βούτυρο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα άγρια μανιτάρια με το μισό σκόρδο για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να σωθούν τα υγρά τους. Με τον ίδιο τρόπο σοτάρουμε και τα πορτομπέλο στο υπόλοιπο λάδι και βούτυρο με το υπόλοιπο σκόρδο.
Σε πιατέλα ανακατεύουμε τα μανιτάρια με τα κάστανα, τις πατάτες, τα λαχανάκια και αλατοπίπερο.
Σερβίρισμα
Περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι, ρίχνουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Θερμίδες: 280kcals