Υλικά:
1,5 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1 κρεμμύδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο
2 στικ σέλερι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. μαραθόσπορο
100 γρ. κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
700 γρ. νερό
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
πιπέρι
ελαιόλαδο
ψωμί, σε φέτες
Εκτέλεση: Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Κοβουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε το καρότο σε μισοφέγγαρα και το προσθέτουμε και αυτό. Κοβουμε τα σέλερι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στη χύτρα. Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και το φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά. Κόβουμε το χταπόδι στο σημείο κάτω από τα μάτια ώστε να χωρίσουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια. Αφαιρούμε το σημείο που έχει τα μάτια και τη δαγκάνα (αν υπάρχει), χοντροκόβουμε το υπόλοιπο χταπόδι, το ρίχνουμε στη χύτρα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, το κρασί, την ντομάτα κονκασέ, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3 και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η κίτρινη ένδειξη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη βράζουμε για 35 λεπτά. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε με προσοχή και ανοίγουμε το καπάκι. Μοιράζουμε σε πιάτα, ρίχνουμε ψιλοκομμένο άνηθο, πιπέρι και ελαιόλαδο και σερβίρουμε με φέτες ψωμιού.
Θερμίδες: 340kcal