Υλικά:
1.200 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα της, θα μας δώσει 400 γρ. πουρέ)
• 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1/2 κ.γ. baking powder
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 200 ml ελαιόλαδο
• 3 αβγά
• 250 γρ. μαύρη ζάχαρη
• ξύσμα & χυμό από ένα πορτοκάλι
• ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ψήνουμε την κολοκύθα και πολτοποιούμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, σαν πεπόνι. Δεν την ξεφλουδίζουμε. Τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν αρκετά. Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε στο multi. Τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα αβγά, τη ζάχαρη, τον πουρέ κολοκύθας, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Με το μίξερ χειρός αναμειγνύουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα με χαμηλή ταχύτητα.
Βήμα 3: Ψήνουμε το κέικ.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά μία φόρμα για κέικ και αλευρώνουμε. Τινάζουμε την φόρμα να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Στα 50 λεπτά βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει σχετικά καθαρή με λίγη υγρασία και ελάχιστα τρίμματα από το κέικ. Τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει για 15 λεπτά, και ύστερα το αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη ή με γλάσο τυριού.
Θερμίδες: 140 kcals.