Υλικά:
1.000-1.200 γρ. μπακαλιάρο φρέσκο, ή πετρόψαρα, ή κατεψυγμένο ψάρι κατάλληλο για σούπα (κοκκινόψαρο)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
2 κλαδάκια σέλερι, ή 4 κλαδάκια σέλινο
3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 μικρό κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)
χυμό από 1 λεμόνι
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό, αλατίζουμε κι αφού πάρει βράση προσθέτουμε προσεκτικά το ψάρι και το βράζουμε για 10-15 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε προσεκτικά, το αφήνουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό για ν’ αφαιρέσουμε τυχόν κόκκαλα. Τον κρατάμε κι αυτόν στην άκρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι, ή το σέλινο, τις πατάτες και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
Σκεπάζουμε τα λαχανικά με το ζωμό του ψαριού κι αλατίζουμε ξανά. Βράζουμε την ψαρόσουπα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι, περίπου μια πατάτα και το σέλινο. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με 2 κουτάλες ζωμό, το χυμό λεμονιού κι επιστρέφουμε τον πολτό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα μέχρι να χυλώσει η σούπα.
Προσθέτουμε το ψάρι στην κατσαρόλα, το ξεκοκαλισμένο και το κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυλλαράκια μαϊντανού.
Θερμίδες: 340 kcals