Υλικά:
- 2 πατάτες μεγάλες σε μεγάλα κυβάκια
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 μήλο πράσινο σε μεγάλα κυβάκια
- 1 κλωναράκι θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- ½ ποτηράκι κρασί λευκό
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
- 3-4 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το θυμάρι, το πράσο, πατάτες και ανάλογο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 2
Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε νερό στην κατσαρόλα, το μοσχοκάρυδο, το μήλο, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 3
Στο μεταξύ κόβετε το μπέικον σε κυβάκια και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό.
Βήμα 4
Στο τέλος ρίχνετε στη σούπα τον μαϊντανό και την περνάτε από τον πολυκόφτη ή λιώνετε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ, αφού αφαιρέσετε το θυμάρι και το δαφνόφυλλο. Σερβίρετε τη βελουτέ σε μπολ πασπαλίζοντας με το μπέικον και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θερμίδες: 320kcals