Υλικά:
Για τα σύκα
150 γρ. σύκα, αποξηραμένα
100 γρ. μαυροδάφνη
40 γρ. ξίδι βαλσάμικο
1 στικ κανέλα
1 αστεροειδή γλυκάνισο
Για τα καραμελωμένα καρύδια
150 γρ. καρύδια
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για το dressing ροδιού
20 γρ. χυμό λεμονιού
20 γρ. γρεναδίνη
1⁄2 κ.σ. μέλι
10 γρ. μουστάρδα, απαλή
αλάτι
120 γρ. ηλιέλαιο
Για τη σύνθεση
200 γρ. πράσινη σαλάτα, baby
100 γρ. αρσενικό Νάξου, κομμένο σε λεπτές φέτες με το πίλερ
1 πορτοκάλι, μόνο τα φιλέτα του
Εκτέλεση:
Για τα σύκα
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα σύκα, τη μαυροδάφνη, το βαλσάμικο ξίδι, το στικ κανέλας και τον αστεροειδή γλυκάνισο, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία από την κατσαρόλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα σύκα στην άκρη να κρυώσουν. Κόβουμε τα σύκα σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τα καρύδια
Βάζουμε τα καρύδια σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά σε δόσεις. Βάζουμε στην αρχή 20 γρ. και μόλις λιώσουν, ρίχνουμε άλλα 20 γρ., και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα της ζάχαρης. Όταν λιώσει και η τελευταία δόση της ζάχαρης, ρίχνουμε μέσα τα καρύδια, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να πάει παντού η καραμέλα. Μεταφέρουμε γρήγορα τα καραμελωμένα καρύδια στο ταψί. Προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το μείγμα γιατί καίει πολύ. Αφήνουμε τα καρύδια στην άκρη να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Για το dressing ροδιού
Βάζουμε σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, τη γρεναδίνη, το μέλι, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει το dressing. Ελέγχουμε το αλάτι, προσθέτουμε αν χρειάζεται, και αφήνουμε το dressing στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. Για τη συνταγή θα χρειαστούμε περίπου τη μισή ποσότητα. Την υπόλοιπη μισή την αποθηκεύουμε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Για τη σύνθεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα σαλατικά, 2 κ.σ. από το dressing, και λίγο αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τη σαλάτα στο πιάτο σερβιρίσματος, προσθέτουμε τα σύκα, τα καραμελωμένα καρύδια, τις φέτες από το αρσενικό Νάξου και τα φιλέτα πορτοκαλιού, και περιχύνουμε με λίγο ακόμα dressing.Σερβίρουμε.
Θερμίδες: 380kcals