Υλικά:
500 γρ. ρεβύθια
4 σκελ. σκόρδο (ολόκληρο)
2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε λεπτές φέτες)
2 ντομάτες μικρές (κομμένες σε λεπτές φέτες)
2 δαφνόφυλλα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
1/2 κ.σ. πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Νερό (όσο πάρει)
Εκτέλεση:
Για να φτιάξεις τα ρεβύθια στο φούρνο, πρέπει πρώτα να τα φουσκώσουμε σε νερό. Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ. Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Εγώ τα αφήνω 12 ώρες. Θα φουσκώσουν και θα γίνουν διπλάσια σε όγκο. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβίθια με καθαρό νερό. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα ολόκληρα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κομμένα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις κομμένες ντομάτες. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Σφραγίζουμε τη γάστρα προαιρετικά. Φτιάχνουμε μία ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα για να κρατήσουμε μέσα όλα τα υγρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ºC, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 4 ώρες. Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος, ανοίγουμε τη γάστρα και τσεκάρουμε τα ρεβίθια. Αν έχουν κρατήσει πολύ υγρασία μέσα, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε για λίγη ώρα να σωθούν τα υγρά. Τα ρεβύθια στο φούρνο θέλουν πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το σκούρο χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβυθιών.
Θερμίδες: 380kcals