Υλικά:
1,5 κιλό κυδώνια
900 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
2 γαρίφαλα ολόκληρα
1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
1 πρέζα κάρδαμο (κακουλέ), τριμμένο
Εκτέλεση:
Σκουπίζουμε τα κυδώνια με μία πετσέτα για να φύγει το χνούδι τους. Τα πλένουμε με κρύο νερό. Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα άνθη και τα σκληρά μέρη. Τα κόβουμε στα 4, αφαιρώντας το κέντρο και τα σπόρια.
Κάθε τέταρτο το κόβουμε στα 2 (ή στα 3 αν είναι μεγάλο το φρούτο μας). Σε μία ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη, τον χυμό από το λεμόνι, τα μπαχαρικά και τα σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Έπειτα τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με μία λαδόκολλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για 4 συνεχόμενες ημέρες.
Την πέμπτη μέρα, τα βράζουμε σε μία ανοξείδωτη κατσαρόλα, τα ξαφρίζουμε προσεχτικά και συνεζίχουμε να τα βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας προσεκτικά.
Αφαιρούμε τα κομμάτια των κυδωνιών με ένα κουτάλι και τα βάζουμε στο βάζο που θα βάλουμε ύστερα και το σιρόπι. Βράζουμε για μία τελευταία φορά το σιρόπι μας και το ρίχνουμε στο βαζάκι μας το οποία μετά σφραγίζουμε με το καπάκι του.
Θερμίδες: 161 kcals