Υλικά:
4 τεμ. κρέμα καραμελέ
40 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
5 γρ. ξύσμα πορτοκάλιου
Για την κρέμα καραμελέ
600 γρ. ρόφημα βρώμης
2 γρ. κανέλα ξύλο
50 γρ. ζάχαρη
15 γρ. κορν φλάουρ
1,5 γρ. αγάρ
5 γρ. πάστα βανίλια
3 γρ. αλάτι
5 γρ. ελαιόλαδο
Για την καραμέλα
150 γρ. ζάχαρη
120 γρ. νερό, ζεστό
3 γρ. αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ρόφημα βρώμης, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις δούμε ότι το μείγμα πήζει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας από την κατσαρόλα και με μία κουτάλα ρίχνουμε αμέσως το μείγμα της κρέμας στις φόρμες με την καραμέλα που έχουμε προετοιμάσει, κρατώντας από πάνω τους ένα κουτάλι ανάποδα, οδηγώντας το μείγμα της κρέμας στα τοιχώματα για να στρωθεί ομοιόμορφα πάνω από την καραμέλα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα, για περίπου 1 ώρα.
Για την καραμέλα
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία λιώνουμε καλά τη ζάχαρη σε δόσεις μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, το αλάτι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα, μέχρι να λιώσει πλήρως η καραμέλα και να έχουμε ένα σκούρο σιρόπι.
Μοιράζουμε σε πυρίμαχα σκεύη της αρεσκείας μας (περίπου 25γρ./σκεύος) και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Για το πιάτο
Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε την κρέμα καραμελέ από τα τοιχώματα του σκεύους της, τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από το σκεύος της κρέμας και αναποδογυρίζουμε. Γαρνίρουμε με τα φουντούκια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Θερμίδες: 120kcals