Υλικά:
2½ kg κολοκύθα μακρόστενη
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Για το πέστο αβοκάντο
1 φλ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
1 σκελ. σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. κουκουνάρι ή άλλο ξηρό καρπό
2 ώριμα μαλακά αβοκάντο
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη vegan παρμεζάνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Κόβουμε πρώτα την κολοκύθα όπως ένα πεπόνι. Δηλαδή στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από την καρδιά. Αλείφουμε με Ελαιόλαδο τη σάρκα της κολοκύθας. Αλατιζουμε ελαφρά. Ακουμπάμε τις δυο μισές κολοκύθες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα, για περίπου 40΄λεπτά να μαλακώσει. Η σάρκα της κολοκύθας θα πάρει ένα βαθύ κίτρινο χρώμα και θα μαλακώσει αρκετά ώστε να σχηματίσουμε τα μακαρόνια κολοκύθας. Αφήνουμε για λίγο 5-10′ να κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε χωρίς να καούμε. Ανακατεύουμε τα 2 κομμάτια κολοκύθας ώστε να βλέπουμε την σάρκα. Με δυο πιρούνια σκάβουμε και τραβάμε, ξύνουμε την σάρκα και έτσι δημιουργούνται σπαγγέτι κολοκύθα. Τα μοιράζουμε σε 4 μπολ ή σε μια γαβάθα. Περιχυνουμε με το πέστο αβοκάντο. Αν θέλουμε προσθέτουμε τυρί παρμεζάνα προαιρετικά. Βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, με το σκόρδο, το κουκουνάρι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Χτυπάμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο να λιώσει καλά και να γίνει κρέμα το μείγμα. Προσθέτουμε το αβοκάντο και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοτριμμένη παρμεζάνα.
Θερμίδες: 420kcals