Το μαύρο τσάι γίνεται άκρως απολαυστικό μαζί με γάλα και γλυκοπικάντικα μπαχαρικά, ιδανικό να μας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα. Παρόλο που στη χώρα μας δεν είμαστε συνηθισμένοι στο συνδυασμό του μαύρου τσαγιού (αλλά και κάθε άλλου είδους τσαγιού) με το γάλα, στην Ευρώπη το chai latte (τσάι λάτε= τσάι με γάλα) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, όχι μόνο ως ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο ρόφημα, αλλά και ως μία εξίσου γευστική εναλλακτική του καφέ.
Από την Ινδία στη Δύση
Πρόκειται για μείγμα από μαύρο τσάι με μπαχαρικά, γάλα και ζάχαρη. Οι ρίζες του συναντούν την ινδική παράδοση στην οποία το μαύρο τσάι είχε και συνεχίζει να έχει σημαντική θέση: οι ντόπιοι που το είχαν ξεχωρίσει για τις ποικίλες θεραπευτικές του ιδιότητες, συνηθίζουν εδώ και χρόνια να πίνουν το λεγόμενο Μασάλα Τσάι (Masala= μείγμα μπαχαρικών Chai= τσάι) βράζοντας φύλλα μαύρου τσαγιού μαζί με κανέλα, καρδάμωμο, γαρύφαλλο, κανέλα και τζίντζερ, ενώ μάλιστα ο συνδυασμός και η επιλογή των μπαχαρικών διαφέρει στις διάφορες περιοχές της χώρας. Ο δρόμος προς τη Δύση άνοιξε τους τελευταίους δύο αιώνες με την έλευση των Βρετανών κατακτητών στην Ινδία, ενώ η προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης στην αυθεντική συνταγή, έγινε από τους ίδιους τους Άγγλους, όταν σύμφωνα με την παράδοση, παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός του με αυτά τα δύο υλικά, αύξανε την ενέργεια και την παραγωγικότητα των Ινδών εργατών.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
Υλικά:
•2 κούπες γάλα (Γάλα αμυγδάλου π.χ. no sugar)
•2 φακελάκια μαύρου τσαγιού (πχ English Breakfast)
•6 λοβοί καρδάμωμο (κακουλέ), τριμμένοι (Το καρδάµωµο ή κακουλέ είναι το τρίτο ακριβότερο µπαχαρικό µετά τη βανίλια και τον κρόκο. Τα αρώµατά του θυµίζουν ελαφρώς ευκάλυπτο, ενώ έχουν την πικάντικα λεµονάτη αίσθηση του τζίντζερ, χωρίς το κάψιµο. Έχει έντονα δροσιστική γεύση, µε γλυκές πιπεράτες νότες. Συνήθως χρησιµοποιούνται µόνο οι σπόροι, χωρίς το περίβληµά τους, αλλά επειδή ξεραίνονται εύκολα, καλό είναι να παραµένουν µέσα σε αυτό µέχρι να χρησιµοποιηθούν. Εκτός από πράσινο κακουλέ θα βρείτε και λευκό ή µαύρο στο Μπαχάρ)
•½ ξυλάκι κανέλας
•λίγο ξύσμα από φρέσκο μοσχοκάρυδο
•2 πρόκες γαρύφαλλο
•Γλυκαντικό
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αδειάζουμε το τσάι που περιέχεται στα φακελάκια μέσα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρδάμωμο, το ξύλο κανέλας, το μοσχοκάρυδο και τα γαρύφαλλα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το γλυκαντικό. Το αφήνουμε στην κατσαρόλα χωρίς να βράζει για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε κούπα ή φλιτζάνι.
Θερμίδες: 90kcals