Νεα συνταγη 25η Μαρτίου
Από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά. Φτιάξτε και μια παντζαροσαλάτα και θα είναι όλα κομπλέ.
-
2 τεμάχιο/ια παστό μπακαλιάρο
-
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/5 κ.γ. αλάτι ψιλό
-
Ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Πρέπει να κάνουμε προετοιμασία για το ξαλμύρισμα από πριν.
Αφού κάνουμε όλη την διαδικασία για να φύγει το αλάτι πρέπει να τον ξεπλύνουμε σε καθαρό νερό.
Είναι πολύ βασικό να στεγνώσουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει ίχνος υγρασίας.
Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε το αλεύρι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι αλλά με προσοχή γιατί έχει και το ψάρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι.
Το λάδι πρέπει να μισοσκεπάζει το κάθε κομμάτι του.
Βουτάμε ένα ένα κομμάτι στο αλεύρι και το τινάζουμε ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βάζουμε τα παναρισμένα κομμάτια στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε.
Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά.
Γυρίζουμε το κομμάτι και από την άλλη πλευρά για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.
Για να γίνει τραγανή η κρούστα από το αλεύρι, πρέπει η θερμοκρασία του λαδιού να είναι όσο το δυνατόν σταθερή.
Σκορδαλιά
Υλικά:
6-7 πατάτες-
4-5 σκελ. σκόρδο
-
1/2 λεμόνι
-
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
-
ηλιέλαιο
-
1½ φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
1 αυγό
Εκτέλεση:
6-7 πατάτες
-
4-5 σκελ. σκόρδο
-
1/2 λεμόνι
-
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
-
ηλιέλαιο
-
1½ φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
1 αυγό
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε την κάθε μια πατάτα σε καρέ.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
Όσο βράζουν καθαρίζουμε το σκόρδο.
Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.
Τις πολτοποιούμε όσο ακόμα είναι καυτές.
Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι.
Αναμειγνύουμε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.
Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
Αν χρησιμοποιήσουμε αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).
Το μίγμα γίνεται κάτασπρο από το αυγό και αφράτο.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.